Jaktspringer för arbete och sällskap

Mitt mål är att i framtiden bedriva en avel med trevliga familjehundar,  arbetande med god samarbetsvilja och jaktlust.

Att kunna erbjuda råd gällande jaktträning och att hjälpa till i framtiden med träning.

Vi har fina marker för apporterade hundar. Änder gäss och hare. Så möjligheter finns. Det är sämre med fasan i Östergötland. Men det finns gott om prov, kurser i vårat avlånga land för just träning och jaktprov för fasan. 

 

Friska och mentalt sunda hundar med mycket jaktlust och hög dresserbarhet.

Hundar för både jakt och jaktprov är mitt mål 

 


Våra Hundar

Skilla

 Fetherfinders Dew  tik född 2015-08-01

 

Min första spaniel Köpt från Helen Nyman Featherfinders Kennel. En fantastik jakthund

En fantastisk tuff liten individ som jag blev nybörjare på. Skilla som vi döpte henne till  tog mitt hjärta med storm och väckte intresset för denna ljuvliga ras, Jaktspringerspaniel.

Vi lyckades nå ett godkänt vattenprov tillsammans och önskade så ta oss vidare till ett jaktprov både i medvind eller motvind. Det blev sorgligt nog inte så.  Men vi gick med på kurser och prov så mycket vi kunde för att lära oss.

Vi lyckades ta jägarexamen tillsammans denna fina individ och jag. Vi fick jaga ihop under fyra fantastiska år. Andjakt,duvjakt gåsjakt, en del viltspår och en del harjakt. Det är en fantastisk känsla att få jaga och skjuta över sin hund. Skilla gav mig den möjligheten, hon var en fantastiskt apportör kollega och nära vän.

I hundhimlen är det alltid höst jaga i frid vår fina Skilla.

 

 

Återblick på åren med Skilla 2015-2019

Intresset för fågeljakten växte och förblev en passion. Jag vill och tänker lära mig mer. Strävan att få starta och lyckas på prov med mina spaniels inom fältfågel jakten  är bara början av ett intresse och ett spännande äventyr. Med denna underbara ras och med ett sikte på att föra in jaktspringerspanieln i min Kennelverksamhet.

 

 Ska inom snar framtid  köpa in en ny familjemedlem till kennelverksamheten, kanske vi har turen att det blir en redan nästa år eller kanske redan i vinter. Står i tik kö. Uppdaterar här.

Hoppas på en liten tik som kan komma till oss inom kort att ge oss glädje, lycka och välgång i framtiden. Både i prover och starter och inom avel.


Buzy

 

 Springertik Fågeljägarens Sanderling  "Bize"

tik född 2017-04-01

Köpt från Bengt Rödseth Fågejägarens Kennel Gylleboda

En underbar och fantastisk liten tik med ljuvlig mentalitet ,hon gick rakt in i hela familjens hjärta. Vi hade verkligen turen med oss att Buzy dök upp som ett givet  alternativ, hon passar in perfekt. Vi hoppas hon kan ge oss många år tillsammans av träning och äventyr i form av spännande möten ,kurser, träningar och provstarter. Julia min äldsta dotter har nu en underbar hundvän att träna ihop med och lära sig intresset på.

Jakten och jakt träningen är både kul och viktig att få hålla igång med, en färskvara mitt i livet. Vi har Gunilla och Bengt att tacka Buzy för. Önskar starta henne på prov och tänker kämpa för det, kanske vi lyckas. Men till största del kommer vi jaga vildänder,gäss och ha kul ihop på kurser. Där jag hoppas vi kan starta i Öppen klass efter ett lyckat vattenprov i vår och höst.

Kurserna och tränigen hittils har gått jätte bra laddade och taggade för vår och höst pro nu.

 

Älskade hund så glad jag är över dig!

 


Unghundsträning

Givande kurs dag i vackra Sörmland. Nu ska vi träna inför vattenprov och A-Prov (Ökl) till hösten. Apporterade fasan och avlämning utan konstigheter. följsam och fin kontakt.

Detta kanske kan gå vägen. 

 

Nu laddar vi inför femstegs kurs,

Fältarbete utan och med vilt och vittring,stadgeträning utan och med viltkontakt,apportering markering dirigering,dummies,kallt och varmt vilt,vattenarbete. Med en avslutande jakt i oktober där det fälls vilt. Sen kanske vi är redo för prov.


 Den mångsidiga spanieln

 

 En spaniel arbetar främst före skottet. Hund och förare arbetar sig fram i ett terrängavsnitt för att finna vilt. Spanieln ska hela tiden söka av marken inom inom hagelbössans räckvidd. När spanieln stöter vilt ska den sätta sig, så att skytten kan fälla viltet utan fara för hunden. Därefter ska spanieln apportera det fällda viltet på förarens kommando. Det krävs god sammarbetsvilja  och koncentrationsförmåga samt stor arbetslust. (Det gäller både hund och förare)

 

Dess rasvariant har avlats av brittiska jägare i århundraden utan hänsyn till exteriör ideal som bedöms på hundutställningar. Jaktspringer skiljer sig därför ganska mycket från den yngre typ av spaniel som är resultatet av det senaste århundradets avel för hundutställningar och sällskap . Jaktspanieln har behållit sina nätta smidighet, ursprungliga jaktegenskaper och uthållighet. Dem är alltså lämpade för jakt i snårig terräng till skillnad mot den  ursprungliga spanielexteriören. 

  Spanieln ska kunna dirigeras till vilt den inte sett både på land och i vatten. Efter skott ska den på kommando apportera viltet till föraren.

 

Jaktvarianterna av jaktspringerspaniel kom till Sverige i slutet av 1970-talet och har sedan dess ständigt ökat i popularitet. Utseendet och färger som förekommer är brun/vit och svart/vit vikten ca 15-17 kg.

 

Spanielproven delas in i vattenprov ,öppenklass, fältprov och vinnarklass fältprov. En del av proven arrangeras som parsläpp. Det betyder att två ekipage arbetar vid sidan om varandra. Det krävs då av hunden kan sitta still när den andra hunden arbetar. Det domaren lägger stor vikt på vid i sin bedömning oavsett provtyp är fart,stil,stadga i skott och i viltsituationer, apportering och mjukhet i mun, det vill säga att hunden inte skadar bytet när det apporteras.

Provens syfte är att under jaktliknande former bedöma deltagande hundars spanielegenskaper.       

 

En mycket trevlig jakt och familjehund.

 

 

 

 

VATTENPROV

Godkända på dagens vatten prov i Bergslagen 16 augusti 2020 stolt och glad matte Fågeljägarens Sanderling ”Buzy”
Vattenprov avklarat för Fågeljägarens Sandeling
Jaktprovs kurs med tillhörande jaktträning i vackra Sörmland i två helger satte fart på dessa spaniel ben. Tryck i fasan marken, äntligen börjar vi närma oss att förstå sammanhanget till den skjutna fågeln. Otroligt mjuk hund med fin stadga. Längtar till provstart !
Södermanland fasanträning