Jaktspringerspaniel

 Den mångsidiga spanieln

 

 En spaniel arbetar främst före skottet. Hund och förare arbetar sig fram i ett terrängavsnitt för att finna vilt. Spanieln ska hela tiden söka av marken inom inom hagelbössans räckvidd. När spanieln stöter vilt ska den sätta sig, så att skytten kan fälla viltet utan fara för hunden. Därefter ska spanieln apportera det fällda viltet på förarens kommando. Det krävs god sammarbetsvilja  och koncentrationsförmåga samt stor arbetslust. (Det gäller både hund och förare)

 

Dess rasvariant har avlats av brittiska jägare i århundraden utan hänsyn till exteriör ideal som bedöms på hundutställningar. Jaktspringer skiljer sig därför ganska mycket från den yngre typ av spaniel som är resultatet av det senaste århundradets avel för hundutställningar och sällskap . Jaktspanieln har behållit sina nätta smidighet, ursprungliga jaktegenskaper och uthållighet. Dem är alltså lämpade för jakt i snårig terräng till skillnad mot den  ursprungliga spanielexteriören. 

  Spanieln ska kunna dirigeras till vilt den inte sett både på land och i vatten. Efter skott ska den på kommando apportera viltet till föraren.

 

Jaktvarianterna av jaktspringerspaniel kom till Sverige i slutet av 1970-talet och har sedan dess ständigt ökat i popularitet. Utseendet och färger som förekommer är brun/vit och svart/vit vikten ca 15-17 kg.

 

Spanielproven delas in i vattenprov ,öppenklass, fältprov och vinnarklass fältprov. En del av proven arrangeras som parsläpp. Det betyder att två ekipage arbetar vid sidan om varandra. Det krävs då av hunden kan sitta still när den andra hunden arbetar. Det domaren lägger stor vikt på vid i sin bedömning oavsett provtyp är fart,stil,stadga i skott och i viltsituationer, apportering och mjukhet i mun, det vill säga att hunden inte skadar bytet när det apporteras.

Provens syfte är att under jaktliknande former bedöma deltagande hundars spanielegenskaper.    ///Alla spaniels platsar inte där med rätt egenskaper. Våran Busy för exempel . Men hon är en fantastik pålitlig jakthund eftersöks fmailjehund , hundungdoms hund och utöver det har givit två mycket fina kullar som vi sålt till bra Jägarhem där alla individer ska få arbeta inom olika jaktlag i Sveriges landskap. Så jakt springer är mångsidig och åter igen mycket trevlig arbets, jakt och familjehund med en enorm känsla att vilja  vara till lags …


2023 Vattenprov avklarat för Misty 💫& ser nöjd ut över sin fina fasan tupp stöt idag . Fint sökmönster efteråt och lyhörd fröken. Blir en spännade provhund att jobba med ,växer för varje tillfälle//November 2023


Oktober 2023

/Småviltsjakt på sjöbacken med brorsan , , Grym (tysk jaktterrier) och våran Busy 🌲Blev några upptag för Grym. ”Krigare” Men inga djur i pass. Busy fick ett riktigt fint släpp. Nöjd över att se hur hon tar för sig mer , rådjuren börjar dofta gott tycker hon …

Hygneslättens

mångsidiga jaktspringer… Fasan, rapphöns, and, gås, duv jakt, harjakt och eftersök. Småvilts jakt under bössan när den är som bäst. Plus i kanten - Fågelsjön Tåkern kräver sin apportör


öppen klass 2020

Buzy 2020- Öppen klass 3e placering FÄLTPROV
🌟

VILTSPÅRCAMPION BUSY 2023-03-19 💫

VATTENPROV

Godkända på dagens vatten prov i Bergslagen 16 augusti 2020 stolt och glad matte 

Vattenprov avklarat för Busy

Skilla godkänt vatten prov 2016


Misty 2022

Fin mjuk mun och orädd 

klarade anlagsprov viltspår 💫 2023


Ett jakt och eftersök minne att minnas!

 Jaktpuls.Ett jakt minne .fyllt med ansvar  och  blandade känslor, minnesvärt och nya fantastiska erfarenheter rikare .
   
En vacker  gryning vid morgonens solstrålar där smyger hon sakta fram. Misstaget blev ett skott som tog lite för lågt, vanligt nybörjare misstag har jag fått höra i all stöttning. Som trots allt blev ett lyckat avslut efter mitt första påskjutna rådjur💥🦌

  En dag med många sök, markeringar , blod uppehåll ,nya tag igen . Ett  eftersök med min  springer spaniel Busy , som gjorde ett fantastiskt  första arbete. Hon  letade på alla sår legor och en matte som markerade , men med ett cirkulerade rådjur som stöttes upp gång på gång , gjorde att vi aldrig kom fram  till skott. 

Fick bli att ta hjälp av ett Professionellt  eftersök. Tack Jens Adell för en fantastiskt  spännade eftersök s kväll med din duktiga Whaktel Leya. Som fick ta vid där jag och Busy jobbat fram under dagen .  Adrenalin , mörkt kvälls sök, och snabbt skott . 

Tack alla berörda för stöttning och råd under dagen .  Tack återigen Jens för utbildningen och  det dödsök som du fixade till åt oss  så min tik Busy , fick avsluta det sök hon kämpat med under dagen och få sin första erfarenhet med fullt godkänt möte av det döda rådjuret, så båda kunde avsluta med mycket bra känsla, 

Tacksamma både  matte och hund som sagt med frid i kroppen och vetskapen om att mitt  handlande fått ett riktigt och rätt slut på mitt första fällda rådjur . 


Nu återstår ett 1 pris så når Busy ett viltspår championat 19e februari 2023 är det dags att tävla igen 🩸🦌

Godkänt anlagsprov för Busy 2022 💫


Rouge Shooting 2022

Bra jobbat av hundförare och skyttar första fasan jakt . 2022 

Resultatet blev ett 30 tal fällda vackra fasaner totalt .Höst 🍂 välkommen

Kurs för Andy Cullen 2022

Andy Cullen från Skottland har varit här i Sverige på fina marker i Strägnes .
 Vi hade tur  att få gå  kurs dagar med så mycket inspektion och så nyttig träning. Vi lärde  oss massor med tips och råd hur vi ska träna på våra svagheter tillsammans . Plus många riktigt fina unghunds råd med hem i ryggsäcken. 

Viltspår 2022

Debut för Busy i viltspår. Noga och vet vad hon ska göra. Lite mer finslip så tar hon anlags provet på snabbare tid nästa start . Jakt säsongen är igång 1 oktober premiär fasan jakt . Roughshooting 2021


Busy en fantastisk jakt kamrat och vän. Hon har lärt oss så mycket !!
Unghundsträning

Givande kurs dag i vackra Sörmland. Apporterade fasan och avlämning utan konstigheter. följsam och fin kontakt.

Detta kanske kan gå vägen. 

 

 femstegs kurs,

Fältarbete utan och med vilt och vittring,stadgeträning utan och med viltkontakt,apportering markering dirigering,dummies,kallt och varmt vilt,vattenarbete. Med en avslutande jakt i oktober där det fälls vilt. 

 

 

 

 

Träningsjakt

Södermanland fasanträning
Idag hittade hon fart, att fart belönar sig

 


Hundar har alltid legat mig varmt om hjärtat


Smått och Gott Träning

Blommor & Bin

Intresset för fågeljakten växte och förblev en passion. Spanieljakt fältfågel prov är bara början av ett intresse och ett spännande äventyr av olika jakt provs former och småviltsjakt under bössan !