Jaktspringer för arbete och sällskap
Mitt mål är att i framtiden bedriva en avel med trevliga familjehundar, arbetande med god samarbetsvilja och jaktlust.
Att kunna erbjuda råd gällande jaktträning och att hjälpa till i framtiden med träning.
Vi har fina marker för apporterade hundar. Änder gäss och hare. Så möjligheter finns. Det är sämre med fasan i Östergötland. Men det finns gott om prov, kurser i vårat avlånga land för just träning och jaktprov för fasan.
Friska och mentalt sunda hundar med mycket jaktlust och hög dresserbarhet.
Hundar för både jakt och jaktprov är mitt mål
Första starten. Fin kritik och mycket roligt hade vi. Laddar om inför nästa prov
VATTENPROV
Godkända på dagens vatten prov i Bergslagen 16 augusti 2020 stolt och glad matte Fågeljägarens Sanderling ”Buzy”
Vattenprov avklarat för Fågeljägarens Sandeling
Jaktprovs kurs med tillhörande jaktträning i vackra Sörmland i två helger satte fart på dessa spaniel ben. Tryck i fasan marken, inte långt kvar tills hon förstår sammanhanget till den
skjutna fågeln. Otroligt mjuk hund med fin stadga. Längtar till provstart !
Feather finders Dew
Fantastik jakthund och en riktigt uthållig apportör på andjakt,duvjakt och gåsjakt. En kamrat som jag fick lära mig mycket på i fyra fina år. Tillsammans klarade vi jägarexamen ihop. Min första spaniel som alltid kommer leva kvar i minnet.
Hon höll ej måttet för jakt prov inom fältfågel. Men en bättre jakt hund och apprtör får man leta efter. Tyvärr föll hon offer för olyckan. Vila i frid fina Skilla. I hundhimlen är det alltid jaktsäsong 2015-2019
Springertik Fågeljägarens Sanderling "Bize"
tik född 2017-04-01
Köpt från Bengt Rödseth Fågejägarens Kennel Gylleboda
En underbar och fantastisk liten tik med ljuvlig mentalitet ,hon gick rakt in i hela familjens hjärta. Vi hade verkligen turen med oss att Buzy dök upp som ett givet alternativ, hon passar in perfekt. Vi hoppas hon kan ge oss många år tillsammans av träning och äventyr i form av spännande möten ,kurser, träningar och provstarter. Julia min äldsta dotter har nu en underbar hundvän att träna ihop med och lära sig intresset på.
Jakten och jakt träningen är både kul och viktig att få hålla igång med, en färskvara mitt i livet. Vi har Gunilla och Bengt att tacka Buzy för. Önskar starta henne på prov och tänker kämpa för det. Hoppas vi kan starta i Öppen klass efter ett lyckat vattenprov .
Kurserna och jaktträningen har gått jätte bra. laddade för jaktsäsong nu.
Älskade hund så glada vi är över dig!
Intresset för fågeljakten växte och förblev en passion. Strävan att få starta och lyckas på prov med mina spaniels inom fältfågel jakten är bara början av ett intresse och ett spännande äventyr. Med denna underbara ras och med ett sikte på att föra in jaktspringerspanieln i min Kennelverksamhet.
Ska inom snar framtid köpa in en ny familjemedlem till kennelverksamheten, kanske vi har turen att det blir en redan nästa år eller kanske redan i vinter. Står i tik kö. Uppdaterar här.
Hoppas på en till tik som kan komma till oss inom kort att ge oss glädje, lycka och välgång i framtiden. Både i prover och starter och inom avel.
Den mångsidiga spanieln
En spaniel arbetar främst före skottet. Hund och förare arbetar sig fram i ett terrängavsnitt för att finna vilt. Spanieln ska hela tiden söka av marken inom inom hagelbössans räckvidd. När spanieln stöter vilt ska den sätta sig, så att skytten kan fälla viltet utan fara för hunden. Därefter ska spanieln apportera det fällda viltet på förarens kommando. Det krävs god sammarbetsvilja och koncentrationsförmåga samt stor arbetslust. (Det gäller både hund och förare)
Dess rasvariant har avlats av brittiska jägare i århundraden utan hänsyn till exteriör ideal som bedöms på hundutställningar. Jaktspringer skiljer sig därför ganska mycket från den yngre typ av spaniel som är resultatet av det senaste århundradets avel för hundutställningar och sällskap . Jaktspanieln har behållit sina nätta smidighet, ursprungliga jaktegenskaper och uthållighet. Dem är alltså lämpade för jakt i snårig terräng till skillnad mot den ursprungliga spanielexteriören.
Spanieln ska kunna dirigeras till vilt den inte sett både på land och i vatten. Efter skott ska den på kommando apportera viltet till föraren.
Jaktvarianterna av jaktspringerspaniel kom till Sverige i slutet av 1970-talet och har sedan dess ständigt ökat i popularitet. Utseendet och färger som förekommer är brun/vit och svart/vit vikten ca 15-17 kg.
Spanielproven delas in i vattenprov ,öppenklass, fältprov och vinnarklass fältprov. En del av proven arrangeras som parsläpp. Det betyder att två ekipage arbetar vid sidan om varandra. Det krävs då av hunden kan sitta still när den andra hunden arbetar. Det domaren lägger stor vikt på vid i sin bedömning oavsett provtyp är fart,stil,stadga i skott och i viltsituationer, apportering och mjukhet i mun, det vill säga att hunden inte skadar bytet när det apporteras.
Provens syfte är att under jaktliknande former bedöma deltagande hundars spanielegenskaper.
En mycket trevlig jakt och familjehund.
Unghundsträning
Givande kurs dag i vackra Sörmland. Nu ska vi träna inför vattenprov och A-Prov (Ökl) till hösten. Apporterade fasan och avlämning utan konstigheter. följsam och fin kontakt.
Detta kanske kan gå vägen.
Nu laddar vi inför femstegs kurs,
Fältarbete utan och med vilt och vittring,stadgeträning utan och med viltkontakt,apportering markering dirigering,dummies,kallt och varmt vilt,vattenarbete. Med en avslutande jakt i oktober där det fälls vilt. Sen kanske vi är redo för prov.
Träningsjakt
Södermanland fasanträning
Idag hittade hon fart, att fart belönar sig