Önskar ni komma i kontakt angående visat intresse för jaktspringer valp .

Skriv dubbla Mail eller sms  som presentation. Då det kan försvinna utan mening i Mail. Tack 

Jaktspringer valpar födda(alla sålda)- se under fliken Valpar 2022

Kurs för Andy Cullen 2022

Andy Cullen från Skottland har varit här i Sverige på fina marker i Strägnes .
 Vi hade tur  att få gå  kurs dagar med så mycket inspektion och så nyttig träning. Vi lärde  oss massor med tips och råd hur vi ska träna på våra svagheter tillsammans . Plus många riktigt fina unghunds råd med hem i ryggsäcken. 

 Den mångsidiga spanieln

 

 En spaniel arbetar främst före skottet. Hund och förare arbetar sig fram i ett terrängavsnitt för att finna vilt. Spanieln ska hela tiden söka av marken inom inom hagelbössans räckvidd. När spanieln stöter vilt ska den sätta sig, så att skytten kan fälla viltet utan fara för hunden. Därefter ska spanieln apportera det fällda viltet på förarens kommando. Det krävs god sammarbetsvilja  och koncentrationsförmåga samt stor arbetslust. (Det gäller både hund och förare)

 

Dess rasvariant har avlats av brittiska jägare i århundraden utan hänsyn till exteriör ideal som bedöms på hundutställningar. Jaktspringer skiljer sig därför ganska mycket från den yngre typ av spaniel som är resultatet av det senaste århundradets avel för hundutställningar och sällskap . Jaktspanieln har behållit sina nätta smidighet, ursprungliga jaktegenskaper och uthållighet. Dem är alltså lämpade för jakt i snårig terräng till skillnad mot den  ursprungliga spanielexteriören. 

  Spanieln ska kunna dirigeras till vilt den inte sett både på land och i vatten. Efter skott ska den på kommando apportera viltet till föraren.

 

Jaktvarianterna av jaktspringerspaniel kom till Sverige i slutet av 1970-talet och har sedan dess ständigt ökat i popularitet. Utseendet och färger som förekommer är brun/vit och svart/vit vikten ca 15-17 kg.

 

Spanielproven delas in i vattenprov ,öppenklass, fältprov och vinnarklass fältprov. En del av proven arrangeras som parsläpp. Det betyder att två ekipage arbetar vid sidan om varandra. Det krävs då av hunden kan sitta still när den andra hunden arbetar. Det domaren lägger stor vikt på vid i sin bedömning oavsett provtyp är fart,stil,stadga i skott och i viltsituationer, apportering och mjukhet i mun, det vill säga att hunden inte skadar bytet när det apporteras.

Provens syfte är att under jaktliknande former bedöma deltagande hundars spanielegenskaper.       

 

En mycket trevlig jakt OCH familjehund.

 

 

 

 


Intresset för fågeljakten växte och förblev en passion. Spanieljakt fältfågel prov är bara början av ett intresse och ett spännande äventyr. Med denna underbara ras och med ett sikte på att föra in jaktspringerspanieln i min Kennelverksamhet.

 Jakt säsongen är igång 1 oktober premiär fasan jakt . Roughshooting 2022

öppen klass

Buzy 2020- Öppen klass 3e placering 


VATTENPROV

Godkända på dagens vatten prov i Bergslagen 16 augusti 2020 stolt och glad matte Fågeljägarens Sanderling ”Buzy”

Vattenprov avklarat för Fågeljägarens Sandeling
Jaktprovs kurs med tillhörande jaktträning i vackra Sörmland i två helger satte fart på dessa spaniel ben. Tryck i fasan marken, inte långt kvar tills hon  förstår sammanhanget. Underbar hund med fin stadga.


Buzy
Andjakt gåsjakt duvjakt Fågelsjön TåkernUnghundsträning

Givande kurs dag i vackra Sörmland. Apporterade fasan och avlämning utan konstigheter. följsam och fin kontakt.

Detta kanske kan gå vägen. 

 

 femstegs kurs,

Fältarbete utan och med vilt och vittring,stadgeträning utan och med viltkontakt,apportering markering dirigering,dummies,kallt och varmt vilt,vattenarbete. Med en avslutande jakt i oktober där det fälls vilt. 

 

 

 

 

Träningsjakt

Södermanland fasanträning
Idag hittade hon fart, att fart belönar sig

 


Älskar att träna hund


Smått och Gott Träning

Blommor & Bin