Kenneln

En småskalig och kvalitativ uppfödning 

Entreprenör, egen företagande Jägarinna, där fågeljakten har blivit en stor passion tack vare dessa underbara hundar Jaktspringerspanieln.

En fantastisk vän, jakthund och en familjehund och  som har mycket av det där lilla extra 

 


Historia

 En småskalig och kvalitativ uppfödning av tax. I framtiden blir det jaktspringer.

 

Min omsorgsfulla fantastiska mor startade hygneslättens kennel på 90-talet tillsammans med min far Anders Tunemar på Hygnestad Mellan Gård. Båda jägare. Deras första apportör här på gården var en Welsh Springer Spaniel.

Med en mindre jaktmark med skog där taxen är en utmärkt lagom stor drivande jakt hund, så blev intresset kvar att avla fram jakt taxar.

 

Idag har jag övertagit Kennel namnet. Med mål att avla fram jaktspringerspaniel i framtiden.

 

Kenneln startade och registrerades hos FCI (internationella kennelklubben) och SKK på Hygnestad  i Östergötland redan på 90-talet -96 med strävhåriga taxar som vi jagat med inom familjen. Så erfarenhet av avel, många underbara valpkullar och intresset för hundar har jag fått från min mor med familj. Tillsammans har vi alla hjälpts åt. Min bror Markus Tunemar har alltid hållit igång jakten och jagat med alla våra taxar där det fällts många rådjur/bockar, bra skytt.

 

Många strävhåriga taxvalpar har min mor avlat fram på fina strävhårs tiken Zita, men innan dem strävhåriga taxarna kom in i bilden, så köpte mor familjens första långhåriga tax, hanen Nico och den första underbara spanieln (Welsh Springer Spaniel) Fia på 80-talet. Det var dem första familjehundarna som vi fick växa upp med.

  Att ha fått studera och leva ihop med hundar och att redan ha 33 års erfarenhet av just detta, har jag min mor att tacka för. Det blev många härliga år av äventyr ihop. Följa med på hundutställningar, leta hanhundar, parningar och otroligt många härliga stunder av valpningar och få se dessa valpar växa upp under dessa första 8 veckor i livet i vår hemmiljö. träning och mys. Upplevt kullar från A till R Alfabetet.

 

Vår andra röda långhåriga kanin tax, en tik blev ett lyckat köp Kennel Bussahagens Julia Roberts,  som vi fick fem fina kullar efter. Vi sparade en fin liten tik som kom att bli Hygneslättens Laika  en vacker liten tik som visade sig bra i ringen med bra resultat. Hon  i sin tur gav oss en stor fin första och sista kull med sex valpar. Vi sparade avkomman  Hygneslättens Jaffa 2007 som även hon visade goda resultat CK Certifikatkvalite. Tyvärr blev det ingen avkomma efter henne då hon tyvärr gick tom båda två parnings tillfällena och pga av sina äldre år fyllde beslutade jag för att avsluta denna linje. Men vem vet, kanske det blir någon röd kanin tax i framtiden igen. Idag är Jaffa den sista röda på gården och lever livet som en lycklig pensionär. Precis som min mor  lycklig pensionär och grundare till kennell namnet Hygneslättens kennel och som jag stolt får äran att driva vidare idag men  med planen på apporterande och stötande fågelhundar.

 

 

 

Mor Ing-Britt Tunemar grundaren till båda namnen Vacker Tass - Hygneslättens Kennel

<3 Mamma <3

Foto; Sommaren 2020 


Nico

Långhårig (normalstor) tax hane -1990


Fia

Welsh springer spaniel


Foto: Sommaren 2010

Vid köp av valp

Vi förbehåller oss rätten att fritt pröva eventuella valpköpare.

Valpleverans sker i enlighet med Svenska Kennelklubbens regler vilket innebär.

  • Valpar levereras tidigast vid 8 veckors ålder         
  • Vid leverans är de chip märkta, avmaskade och vaccinerade.
  • SKKs köpeavtal, stamtavla och högst sju dagar gammalt intyg om veterinärbesiktning medföljer.